(placeholder)

What's up, Doc?

Most of the information on this website

is only available in Danish.

Please send a request for an English translation

of specific parts, if needed.

BOOK ET FOREDRAG

med komponisten


Kalender


24. september 2017 kl. 15

Holte Kirke

8. oktober 2017 kl. 15

Det Fynske Sangselskab, Odense

21. oktober 2017 kl. 16

Mariendal Kikre, Frederiksberg

4. marts 2018 kl. 16

Det Jyske Sangselskab, Århus

Den moderne romantiker

Liv Oddveig Midtmageli, sopran

Morten Grove Frandsen, kontratenor

Sofia Wilkman, klaver

uropførelse af ni nye nordiske kompositioner til Liedtekster fra den

tyske højromantik - værker af bl.a.

Svend Hvidtfelt Nielsen, Joachim Holbek Sven David Sandstöm og John Frandsen

30. september 2017 kl. 16

Det Kgl. Danske Musikkonservatorium

Drømdæ mik æn drøm

variationer for dizi og guitarduo

Uropførelse

29. oktober 2017 kl. 16

Stavnsholtkirken, Farum

Tre danse for guitarkvartet

Corona Guitarkvartet

29. oktober 2017 kl. 14

Helsingør Domkirke

12. november 2017 kl. 16

Hørsholm Kirke

Introitus over "Nu fryde sig hver kristen Mand"

Luther-jubilæet

Uropførelse

Fredensborg Slotskirkes Pigekor

Else-Marie Kristoffersen, orgel

Cille Buch, dirigent

21. februar 2018 kl. 19.30

Værket, Randers

Seven Silly Songs

Morten Grove Frandsen, kontratenor

Randers Kammerorkester

Dirigent: David Riddell


August 2017


Sensommerdage, smæld i luften.


Sommeren har ikke været mindeværdig, rent vejrmæssigt. Moder Jord forsøger tilsyneladende at advare os om en mere fugtig fremtid som mulig konsekvens af klimaforandringerne. Som én eller anden skrev på Facebook for nyligt: "På Noas tid regnede det i 40 dage og 40 nætter. De kaldte det syndfloden; i Danmark kalder vi det sommervejr...!"


Så er det rart at kunne søge inden døre. Jeg har generobret mit lille anneks, efter at vi i forsommeren kunne flytte ind i vores nyrenoverede Kålundshus. Huset er blevet skønt, og rammerne om mit arbejde er pefekte ude i den lille 'knaldhytte' ved siden af.


Her arbejder jeg for tiden på to projekter, der begge udspringer af Det Kgl. Danske Musikkonservatoriums samarbejde med Kina. For fem år siden resulterede dette samarbejde i etableringen af et Music Conficius Institute med base på DKDM i København. Herudfra foregår en række spændende udvekslingsstudier, der bringer danske studerende til Beijing og Shanghai, og unge kinesiske musikere til Danmark.


Især slagtøjsprofessor Gert Mortensen har en stor klasse af kinesiske studerende, og én af dem, en blændende virtuos ung kvinde ved navn Wu Yan, har bestilt et soloværk for marimba til sin solistdebut på konservatoriet dette efterår. Det bliver til et dansant stykke musik med titlen Ballerina.


Jeg skrev i første omgang nogle skitser til hende, som jeg sendte til hende for at få feed-back. Den kom prompte: "det er slet ikke svært nok!" Det er ikke så tit, man får lige dén melding, men jeg tog med stor fornøjelse udfordringen op, og nu er der ved at forme sig en musikalsk fantasi, som virkelig giver hende mulighed for at demonstrere, hvor meget hun kan! Jeg er spændt på, om andre slagtøjsspillere vil have mod til at tage stykket op efterfølgende....


Instituttets 5-års jubilæum markeres ved en gallakoncert på konservatoriet på Kinas nationaldag 30. september. Hertil er jeg blevet bedt om at skrive et nyt værk for den traditionelle kinesiske fløjte dizi og guitarduo. Det er to musikere, jeg tidligere har arbejdet meget sammen med, der udgør guitarduoen: Jesper Sivebæk og Per Pålsson - Scandinavian Guitar Duo kalder de sig. Dizi'en skal spilles af en ung kinesisk fløjtenist, som er på vej til landet i disse uger for at påbegynde et studieforløb her.


Det er spændende at lære et helt nyt og fremmed instrument at kende. En dizi er en tværfløjte af træ - et simpelt instrument, som kineserne har udviklet meget raffinerede og specielle spille-

teknikker på. Jeg glæder mig til at udforske alle mulighederne sammen med den unge kineser, når han er kommet til landet.


Jeg har valgt at arbejde i forlængelse af instrumentets forankring i folklore-traditionen og skriver en række variationer over den ældste noterede skandinaviske folkemelodi Drømdæ mik æn drøm. Det er dén, der i mange år fungerede som pausesignal i Danmarks Radio; også dengang DR havde til huse i de bygninger, der nu rummer DKDM. Så melodien kommer så at sige 'hjem' igen...


***


Forleden dumpede en hilsen ned i min mailbox fra en Jakob Schweppenhäuser, ph.d. og postdoc ved Center for Litteratur mellem Medier ved Aarhus Universitet. Han har forsket i længere tid i salmedigteren Simon Grotrian, og hans seneste bidrag er en lang og meget grundig analyse af to meget forskellige måder at sætte Grotrians salmer i musik på: Jesper Gottliebs og min.


Artiklen er læseværdig - man bliver klogere på Grotrian - og i det hele taget på forskellige tanker igennem tiderne om forholdet mellem ord og musik. Den er offentliggjort i tidsskriftet Hymnologi, og kan læses her.


Ellers byder efteråret på en række fine koncerter med mulighed for at høre forskellige af mine værker. Liv Oddveig Midtmageli og Morten Grove Frandsen uropfører deres ambitiøse lied-projekt Den Moderne Romantiker ved koncerter i september og oktober, Og Corona Guitarkvartet kaster sig ud i en omfattende Danmarks-

turné med hele 13 forskellige værker af nulevende komponister, heriblandt mine Tre Danse, som jeg skrev til dem tilbage i 1994. Budolfi Kirkes organister og kor har bestilt en helt ny kantate til fejringen af Luther-jubilæet, som uropføres 17. september i Aalborg, og der er mere ny reformationsmusik på progrtammet i oktober-november, når Fredensborg Slotskirkes Pigekor uropfører en stort anlagt introitus over Luther-salmen Nu fryde sig hver kristen mand.


Se tider og steder i kalenderen til venstre, hvor der også findes links til mere stof om de enkelte værker og begivenheder.


John Frandsen