Kalender
Psalmodie

16. juni 2024 kl. 16

Stavnsholtkirken, Farum

Kammerkoret CONVIVUM

John Frandsen, dirigent

UROPFØRELSE


What's up, Doc?

Most of the information on this website

is only available in Danish.

Please send a request for an English translation

of specific parts, if needed.

BOOK ET FOREDRAG

med komponistenMarts 2024I februar havde jeg glæden af at høre resultatet af mit lange arbejde med Schuberts sangcyklus "Winterreise", som jeg brugte en stor del af 2023 på at omsætte til et værk for baryton og symfoniorkester. Eller mere præcist: for barytonen Bo Boje Skovhus og Danmarks Underholdningsorkester.


Jeg er glad for det, jeg fik at høre. De ting, jeg havde forsøgt mig med undervejs, faldt ud, sådan som jeg havde håbet og forventet det. Og værket transformeredes fra en dialog mellem en sanger og klaveret til en egntlig musikdramatisk monolog - sådan som jeg ofte har følt, at Bo's tilgang til sangene er. Det blev til en god times vandring i selskab med en ulykkelig skæbne, drevet ud i de frysende vinterlandskab af en kærlighedsløs dødslængsel.


Jeg håber, der bliver lejlighed til at høre cyklus'en igen, i sin helhed eller i uddrag. Det vil tiden vise!


Nu videre til nye opgaver: jeg er begyndt at lave de indledende skitser til et større orkesterværk, som skal uropføres i 2026. Et værk af ca. en halv times varighed og indtil videre med arbejdstitlen "Koncert for Orkester". Den titel har jeg lånt fra både Bartok og Lutoslawski, og den betegner et symfonisk værk, der i udtalt grad giver orkestrets solomusikere mulighed for at træde frem i løbet af musikken.


Der er heldigvis god tid til dette arbejde, så der bliver også plads til andre opgaver. Bl.a. en sjov og udfordrende proces med at omsætte Händels Messias til en version, der kan opføres af Storstrøms Kammerensemble. Dette lille ensemble er meget utraditionelt sammensat, så der bliver brug for al den klanglige opfindsomhed, jeg kan opdrive, hvis det skal lykkes at få Händels musik til at leve i dette format med vitalitet og autencitet.


Jeg kan lade mig inspirere af den store oplevelse det var at overvære Den Kgl. Operas dristige opsætning af Saul. Oprindeligt et klassisk barokoratorium om den skinsyge konge og hans komlicerede forhold til den unge David, som senere skulle blive hans efterfølger på tronen. I denne version forvandlet til det, som teateret har kaldt "den bedste opera, Händel ikke skrev".


Det var en fuldstændigt overvældende oplevelse. Et overflødighedshorn af lyde, farver og effekter; men altsammen i noget nær perfekt balance og helt igennem i musikkens og tekstens tjeneste. Det var befriende at opleve, hvordan den formelle respektløshed bidrog til at gøre værket endnu mere nærværende. og aktuelt Det tilføjede en nutidig autencitet, som kom til udtryk både i det sceniske og i det musikalske.


I orkestergraven sad Concerto Copenhagen under ledelse af den dynamiske troldmand Lars ulrik Mortensen. Og på scenen udfoldede sig et fuldstændigt suverænt cast af danske og internationale sangere. En særlig oplevelse var det naturligvis at opleve min egen søn Morten i den store rolle som David. Men hele holdet var enestående.


Man kan deraf lære, at idealet ikke nødvendigvis er at omgås den gamle musik med 'respekt', hvis man dermed mener 'musealt' eller 'korrekt'. Der kan opnås helt overrumplende og forrygende resultater, hvis man vender elementene en omgang i luften og drister sig til at sætte dem sammen på en ny måde.


Det vil jeg forsøge mig med, når jeg skal lave min "Messias" til Storstrøm!John Frandsen