April 2016
Mit år som huskomponist ved Rønnebæksholm nærmer sig sin afslutning. Det har været et sjovt og interessant forløb - oftest er man som huskomponist knyttet til et bestemt ensemble og skriver derfor en række værker for samme besætning, men her har vi været tilknyttet et sted, en arrangør. Derfor er det blevet til musik for meget forskellige ensembletyper: en duo for accordion og cembalo, en strygekvartet, og et større ensembleværk.
Rønnebæksholm er allerede en veletableret kunsthal med skiftende billedkunstneriske udstillinger, men ambitionen har været at udvikle det til også at blive et koncertsted for lokalområdet på Sydsjælland. Jeg har som sagt skrevet tre værker undervejs. Alle tre har titler efter navne fra den græske mytologi. Sammen med værket Aiolos, som jeg skrev sidste år til Kammermusikfestivalen i Thy, udgør de en lille samling af "olympiske" værker.
Det (foreløbigt?) sidste værk i serien er Dionysos, som er skrevet til Storstrøms Kammerensemble. Det blev uropført i Christianskirken i København 4. april, og ensemblet har sat det på til en hel serie af koncerter i denne tid. Det er et udadvendt stykke, der giver et musikalsk portræt af Olympens farverige vingud. Der er bobler, sanselighed og vildskab i musikken; men også plads til at vise en vis monoman og destruktiv side af beruselsen.
***
13. marts holdt jeg 60-års fødselsdag. Det blev fejret med en koncert og cd-præsentation i Stavnsholtkirken. Fire unge og meget talentfulde sangere har sammen med pianisterne Sofia Wilkman og Orsi Faijger og guitaristen Jesper Sivebæk kastet sig over en række af mine vokalværker fra 1980'erne og 90'erne, og det er der kommet en flot dacapo-cd ud af. Til august tager fire af de medvirkende til Bornholms Musikfestival, hvor de præsenterer nogle af sangene ved en portrætkoncert i Aa Kirke.
Til sommer får jeg også fornøjelsen af at høre uropførelsen af Carrousel. Værket er oprindeligt skrevet til Mythos Duo, to virtuose accordionister - desværre spiller de ikke længere sammen. Men den ene af dem, Bjarke Mogensen, har omarrangeret stykket for sit nye KOTTOS Ensemble. En spændende gruppe musikere med meget forskellig baggrund, som spiller en slags "avant-garde folk" med referencer til både græsk, svensk og dansk folkemusik og til moderne partiturmusik. Besætningen er yderst speciel: blokfløjte(r), cello, accordion og græsk bouzouki...
De fire musikere optrådte sidste år i december sammen med Musica Ficta i en meget speciel version af Händels Messias. Her afslørede de en helt usædvanlig idérigdom i måden at anvende de fire instrumenter på. Jeg glæder mig til at høre, hvad de får ud af min musikalske karrusel-tur!
Jeg glæder mig også til at skulle arbejde sammen med dem igen til januar, når der er premiere på Takkelloftet på en ny kammeropera, som jeg arbejder med i denne tid. Det er en forestilling, der tager udgangspunkt i digterpræsten Kaj Munks sidste leveår; titlen er MARTYRIET. Vi ønsker at undersøge forholdet mellem tro og kamp, mellem helt og martyr, mellem idealisme og fanatisme. Det er spørgsmål, der trængte sig på hos Munk i slutningen af Anden Verdenskrig. Og det er spørgsmål, der rejser sig meget vedvarende og uomgængeligt i vore dages IS-tider.
Forestillingen har fået libretto af en af Danmarks Munk-eksperter, forfatteren Vilhelm Topsøe. Hans datter Tine Topsøe instruerer, og min søn Morten Grove Frandsen synger rollen som Munk - hans hustru Lise Munk synges af Liv Oddveig Midtmageli. Og så medvirker som sagt KOTTOS Ensemble som operakapel. Mere om dette projekt på et senere tidspunkt!
John Frandsen
PS: Magasinet Dansk Sang har lige udsendt årgangens nummer 5, som rummer et længere interview med mig - om musik og sang og om behovet for god musikundervisning og for musikkens centrale placering i det almene kulturbillede. Læs her.