Februar 2016




Foråret melder sig - dagene bliver lysere, og fuglene er begyndt at synge på den dér særlige forventningsfulde måde... Det er, som om alt i naturen gør sig anstrengelser for at dementere den formørkelse, der overvælder vores danske samfund i disse tider.


Vi har nu boet i vores lille gule Kaalundshus i tre måneder. Det er en stor forandring - efter godt 20 år i Den Gamle Skole, hvor pladsen nærmest var uendelig. Her bor vi nu i lavloftet, Morten-Korch'sk bindingsværksidyl, midt i den oprindelige Farum Landsby lige neden for middelalderkirken, tæt på søen og de fredede marker bag kirken og Præstegården. Man skal huske at dukke hovedet, når man går ind og ud ad dørene.


I mit lillebitte arbejds-anneks sidder jeg i disse dage og skriver på mit tredie værk til Rønnebæksholm.Jeg er i gang med et år som composer in residence dernede. Rønnebæksholm er egentlig først og fremmest kendt som en kunsthal med skiftende udstillinger af samtids-billedkunst. Men i disse år ønsker stedet tillige at udvikle en koncerttradition omkring den skønne koncertsal, der er blevet indrettet i en af godsets gamle stalde.


I efteråret fik jeg uropført de to første værker til dette forløb. Det var Sisyfos for accordion og cembalo (Adam Ørvad og Anka Zlateva) og Penelopeia for strygekvartet (Virtua String Quartet). Det tredie værk skriver jeg til Storstrøms Kammerensemble, og også det bliver med inspiration fra græsk mytologi: for strygekvartet (Virtua String Quartet). Det tredie værk skriver jeg til Storstrøms Kammerensemble, og også det bliver med inspiration fra græsk mytologi: Dionysos var grækernes vingud, så værket bliver nok nærmest en slags "champagnegalop".


Stykket skal efter planen uropføres 19. april. Men inden da fejrer jeg min 60-års fødselsdag den 13. marts.


I den anledning udgiver Dacapo en cd med en række af mine solosange. Det er værker, der allesammen er mere end 25 år gamle, men som ved denne lejlighed er kommet i hænderne og struberne på en flok helt unge sangere og musikere. De er gået til opgaven med fantastisk vitalitet og entusiasme - og med kæmpestort talent. Så jeg glæder mig meget til denne udgivelse.


Cd'en udkommer på selve dagen, og det markeres ved en releasekoncert og efterfølgende reception i Stavnsholtkirken i Farum søndag 13. marts kl. 16. Her er alle og enhver meget velkommen!


På cd'en finder man mine to


Blake-cklus'er for sang og guitar, Lystens Liturgi til tekst af Pia Tafdrup og fra Højsangen, samt de fire dystre og kuldslåede Winternächte til tekster af Hermann Hesse i en ny version for kontratenor og klaver. Desuden de fem Nordbrandt-sange med titlen Rummet, hvor jeg engang boede, og de underfundige børnerim og -remser Seven Silly Songs.


Nogle af sangene bliver gentaget til sommer, når Bornholms Musikfestival laver en Frandsen-portrætkoncert.


Derefter er næste punkt på mit arbejdsprogram en kammeropera over Kaj Munks sidste tid: Martyriet. Den får urpremiere i januar 2017 på Takkelloftet, og endnu engang får jeg den glæde at arbejde sammen med min søn, kontratenoren Morten Grove Frandsen. Han har den bærende rolle som Kaj Munk, mens Liv Oddveig Midtmageli spiller rollen som hans hustru Lise. Bag sig har de KOTTOS Ensemble - en usædvanlig kvartet af blokfløjte, accordion, bouzouki og cello. Mere om dette projekt senere!


John Frandsen