Orkesterarrangementer
Orchestrations
John Frandsen arbejder også undertiden som arrangør. På denne side kan du finde links til nogle af hans instrumentationer af sange, der oprindeligt er skrevet for sang og klaver.
Partiturer og opførelsesmateriale til disse arrangementer kan rekvireres ved henvendele til komponisten.
Sulamith og Salomon (1994)
instrumentation af P.E.Lange-Müllers sangcyklus (tekst: B.S.Ingemann)
1. Sulamiths sang i Vinhaven
2. Sulamiths sang i Skovduelunden
3. Salomons sang med brevduen
4. Sulamiths sang i Dronningehaven
5. Sulamiths sang på bjergtoppen
6. Sulamiths sang på bjergene
I 1839 skrev B.S.Ingemann en samling på 34 digte over det store gammeltestamentlige kærlighedsdigt, Højsangen. Han formede det som en cyklus om digtets to hovedpersoner, Sulamith og Salomon, hvis skæbne han tolkede i guldalderens typiske følsomt bevægede stil.
P.E.Lange-Müller (1850-1926) var kun 24 år, da han udgav sine første Sulamith-sange for sopran og klaver til fem af Ingemanns digte. Og det er som om teksten simpelthen har kaldt på Lange-Müllers musik. Der er en sensualitet og naturkraft i disse sange, og de blev helt fortjent anledning til komponistens gennembrud.
Jeg stiftede bekendtskab med sangene for mange år siden, da jeg akkompagnerede en bekendt, der søgte optagelse på konservatoriets sangeruddannelse. Allerede få takter inde i forspillet hørte jeg en skøn cellomelodi for mit indre øre. Og jo bedre jeg har lært hele sangcyklusen at kende, jo stærkere har dens orkestrale anlæg slået mig. Alting klinger symfonisk: fløjtesoloen i "Dronningehaven", klarinetten i "Salomons sang" og paukehvirvlerne i slutsangen.
Denne instrumentation af "Sulamith og Salomon" har således været undervejs i mange år. Den er skrevet til Aarhus Amts Ungdoms Symfoniorkester, som uropførte den sammen med Kirsten Grove i foråret 1994. De seks sange i denne version består af Lange-Müllers opus 1 (fem sange) samt opus 6, nr. 1 (Sulamiths sang i Dronningehaven), som jeg har lagt ind i midten for at skabe en klanglig og spændiingsmæssig kontrast.
Tre Carl Nielsen sange (2013)
Æbleblomst
Det bødes der for
Irmelin Rose
Carl Nielsen er den danske sangs komponist par excellence. Mange af hans sange er blevet folkeeje, og han bevarede livet igennem en stor kærlighed til den enkle melodi. Hans livsværk er et inspirerende eksempel på, hvordan det kan lade sig gøre at holde sammen på et musikalsk univers, der spænder lige fra det allermest simple (Jeg ved en lærkerede) til det mest komplekse og mangetydige (symfonierne).
Carl Nielsen og hans hustru Anne Marie testamenterede deres rettigheder til en fond, der hvert år uddeler ét af de største danske kunstnerlegater. I 2013 var sopranen Henriette Bonde Hansen blandt modtagerne af denne fornemme pris, og til brug for prisoverrækkelsen lavede jeg en version af disse tre sange (som er blandt alle danske sangeres foretrukne) for hende og Underholdningsorkestret.
John Frandsen
Sulamiths sang i Skovduelunden
Kirsten Grove, mezzo
Aarhus Amts Ungdomssymfoniorkester
John Frandsen, dirigent
Æbleblomst
Henriette Bonde Hansen, sopran
DR Underholdningsorkestret
Peter Hirsch, dirigent
Messias for børn (2020)
Aarhus Symfoniorkesters chef Jesper Nordin fik for nogen tid siden den indlysende gode idé at få skabt en version af Händels Messias, der kan realiseres af børnekor. Og jeg var så heldig at blive betroet opgaven.
Det var en utroligt spændende og interessant opgave for en, der som jeg har levet med og elsket dette værk lige siden min barndom. Det føles helt rigtigt at kunne præsentere musikken for børn, så de på et tidligt tidspunkt får mulighed for at opleve værkets storhed og glæden ved at være med. (Læs mere)
Winterreise (2023)
instrumentation af Franz Schuberts sangcyklus
Jeg fik for et par år siden den skønne opgave at arrangere Schuberts sangcyklus Winterreise for orkester til brug for en koncert med Danmarks Underholdningsorkester og vores danske verdensstjerne, barytonen Bo Boje Skovhus. Og Bo har for længst gjort netop Winterreise til et signaturværk i sit repertoire.
Det er en opgave, man går til med betydelig ærefrygt. Schuberts klaversats er så genial og fuld af detaljer, at det næsten kan føles som helligbrøde at pille ved den.
I Schuberts sats ophøjes klaveret til en ligeværdig partner til sangstemmen. En tro følgesvend til den forhutlede skikkelse, som de 24 digte fremmaner. En dialogpartner i den modløse og kærlighedsløse vandring ud i vinterlandskabet. Den intimitet, der opstår i samspillet mellem sangeren og klaveret er enestående og medrivende. Og den mister man naturligvis noget af, når akkompagnementet forstørres op til fuldt orkester.
På den anden side, så er der også en dramatik og dynamik i musikken, som kan foldes mere farverigt ud, når alle orkestrets mange forskellige klange pludselig kan bringes i spil. Og Bo's fortolkning af værket har altid været præget af hans sikre sans for denne dramatiske dimension i cyklusen. I hans version bliver sangene et facetteret portræt og en næsten operaagtig monolog fra et menneske, hvis verden gradvis går i opløsning.
Det har været min ambition at udfolde dén side af musikken i min instrumentation. (Læs mere)
Auf dem Flusse
af "Winterreise"
Danmarksr Underholdningsorkester
Bo Boje Skovhus, baryton
Anna Rakitina, dirigent
Koncertoptagelse februar 2024