Messias i børnehøjde (2020)

Arrangement af Händels oratorium for sopran, alt, fortæller, børnekor og orkester


Bestilt af Aarhus Symfoniorkester efter idé af Jesper Nordin


Aarhus Symfoniorkesters chef Jesper Nordin fik for nogen tid siden den indlysende gode idé at få skabt en version af Händels Messias, der kan realiseres af børnekor. Og jeg var så heldig at blive betroet opgaven.


Det var en utroligt spændende og interessant opgave for en, der som jeg har levet med og elsket dette værk lige siden min barndom. Det føles helt rigtigt at kunne præsentere musikken for børn, så de på et tidligt tidspunkt får mulighed for at opleve værkets storhed og glæden ved at være med.


Denne version skulle kunne realiseres med det fulde symfoniorkester. Til gengæld skulle soloarier og korsatser arrangeres, så de kunne udføres uden brug af voksne herrestemmer. Dele af børnekorsatsen skulle være så enkle, at de kunne synges af almindelige skolekor, mens de mere komplekse polyfone afsnit kunne lægges hos mere erfarne børnekor. Og en fortæller skulle binde musikken sammen og sætte det ind i den bibelske ramme. Hele teksten skulle være på dansk.


Det er der kommet et fint resultat ud af, synes jeg. Versionen fik sin første opførelse i december 2021 i Musikhuset Aarhus; en koncert, der dog var noget præget af coronarestriktioner. Men i december 2022 blev værket rullet ud, helt som det var tænkt.


John Frandsen


Dansk tekst: John Frandsen


Fuldt partitur Full score:

Edition-S
Sammenklip af uropførelse december 2021

Sophie Thing-Simonsen, sopran

Sidsel Aja Eriksen, alt

Aarhus Symfoniorkester og diverse børnekor

Dirigent: Ole Faurschou