December 2022


2022 rinder ud. I mange henseender et annus horribilis. Et år præget af krig, krise, usikkerhed, klimakatastrofer, eftervirkninger af pandemien. En voksende kollektiv og global frygt for fremtiden.

Man mærker, hvordan den langsomt kryber ind under huden, denne følelse af afmagt og håblløshed. Hver eneste dag byder på nye rædselsberetninger fra kampene i Ukraine eller fra stormfloder og skovbrande rundt omkring i verden.

Hold håbet op og hold det udstrakt foran mig! skriver Dy Plambeck i en ny adventssalme. Men det er unægteligt svært at finde det sted, hvorfra dette håb skal hente sin kraft.

Ikke desto mindre er det netop det, vi må arbejde på. Tungsind bringer os ingen vegne - vi bliver nødt til at insistere på, at livet også rummer plads til glæden, til øjeblikke af lykke. I mørke tider som disse er det mere nødvendigt end nogensinde at øve sig i at finde varme ved de glimt af lys, der trods alt hele tiden opstår. Det er dem, der vedblivende skal overbevise os om, at livet er en gave. At det er værd at leve.

Er vi heldige, finder vi det i det nære. I samværet med vores allernærmeste - familie og venner. Eller i vores arbejdsliv. Det kan undertiden føles næsten provokerende at give sig hen til glæden og humoren, når verden står i flammer. Men det er vigtigt! Det er en nødvendig modvægt mod pessimismen.

***

Musiklivet lider stadig under følgevirkninger fra to års corona-nedlukninger. Der er en meget stor forsigtighed og tilbageholdenhed overalt. Manglende tro på og mod til at satse. Både jeg selv og mange af mine kolleger mærker det som et voldsomt fald i viljen til at bestille nye værker. Det er nok et vilkår, vi må affinde os med i en periode.

Mange af os har værker liggende, som var bestilt og planlagt til opførelser i 2020 og 2021, men som endnu ikke er blevet spillet. Nogle af dem får plads på programmerne i de kommende år, men flere af os oplever også, at værker ryger helt ud af produktion. Det kan virke ret demotiverende.

Jeg har besluttet mig for i denne periode at kaste mig over projekter, jeg længe gerne har villet lave 'for min egen skyld', men ikke har haft plads til i kalenderen. Det gælder bl.a. en mere omfattende samling af nye salmemelodier. Jeg arbejder på en 'koralbog' med melodier til en række nye og ældre salmetekster, som jeg er inspireret af. Og desuden en samling af orgelkoraler til brug som præ- og postludium ved gudstjeensterne.

Jeg arbejder også på et større korværk til Mogens Dahls Kammerkor med titlen Drama Queen. Det er en cyklus af korsatser til korte, skarptskårne tekster af den afdøde digter Simon Grotrian, hvis tekster jeg igen og igen vender tilbage til. Værket er tænkt til uropførelse sammen med mit UTOPIA, som blev skrevet til koret og Athelas Sinfonietta før pandemien brød ud, og som derfor endnu ikke er blevet opført.

Og så har jeg fået en spændende opgave til Bo Boje Skovhus og Danmarks Underholdningsorkester, som i februar 2024 ønsker at opføre Schuberts store sangcyklus Winterreise i en version for baryton og orkester. Jeg er i gang med denne instrumentationsopgave, og det er en daglig fornøjelse.

Verden er i krise, ja. Bekymringerne fylder meget i bevidstheden, ja. Men jeg føler mig stadig både privilegeret og lykkelig i mit personlige og professionelle liv. Det vil jeg ubetinget glæde mig over.

Og så vil jeg ønske hele verden et godt nytår 2023. Det fortjener vi!

John Frandsen