(placeholder)
Juli 2015


Sommertid er festivaltid. Tid til god musik og høj sol, lykke og lyse nætter...


Jeg glæder mig til at medvirke endnu engang på Thy Kammermusik Festival. Det er en helt særlig oplevelse at rejse op i det nordvestligste hjørne af Jylland for at møde unge, dedikerede kammermusikere fra hele verden, der er rejst hertil for at arbejde intenst med den svære kunst at spille sammen. Konceptet er lige så enkelt, som det er genialt: musikerne får kurset forærende - til gengæld stiller de sig til rådighed i alle mulige instrumentkombinationer ved et sandt bombardement af spændende koncerter i Thy og på Mors i løbet af de 14 dage, det hele varer.


Jeg deltog for to år siden, og jeg var overvældet over niveauet, over engagementet - og ikke mindst over det kolossalt store publikum, der følger festivalen. I 2013 kom jeg i god tid (troede jeg) til en koncert i Nørre Vorupør Kirke (mer "udkants..." bliver det ikke!), hvor en strygekvartet spillede musik af Borodin og Schumann - og så min "Danse Macabre". Allerede en halv time før koncerten var der kø helt ud til parkeringspladsen af forventningsfulde festivalgæster!


I år har jeg fået lov at skrive en helt ny fløjtekvintet til festivalen. Den hedder Aiolos, og den bliver uropført i Thisted Kirke 19. august. Og desuden vil fem blæsere fra kurset kaste sig over min gamle blæserkvintet fra 1987, De/cadences. Det er et stykke instrumentalteater, hvor musikerne i stadig mere forceret grad bryder ud af fællesskabet for at "realisere sig selv".


Efter sommerferien har jeg fået mulighed for at arbejde et helt år som huskomponist på kunstcentret Rønnebæksholm. Det ligger vidunderligt i en gammel herregård uden for Næstved. Stedet har først og fremmest markeret sig som kunsthal - et dynamisk udstillingssted for billedkunst. Men nu er der også blevet indrettet en smuk koncertsal i en af de gamle staldlænger, og centret har fået lyst til at opruste på musiksiden.


Derfor har man i samarbejde med Statens Kunstfond fået en aftale i stand med Anders Lauge Melgaard - ung fremadstormende lydkunstner - og med undertegnede. Vi skal, hver for sig og (måske også) sammen, levere nye værker til en række koncerter i løbet af sæson 20015-16. Jeg skriver i første omgang til Duo Diagonal, som består af accordeonisten Adam Ørvad og cembalisten Anka Zlateva. Værket er inspireret af myten om Sisyfos.


Senere skal jeg arbejde sammen med en dansk-svensk strygekvartet under ledelse af Tobias van der Pals. Og senere følger et værk til Storstrøms Kammerensemble, der jo næsten er på hjemmebane dernede i det sydsjællandske.


Spændende bliver det! Også at følge stedets musikalske udvikling og blande sig med gode kræfter i det lokale musikliv. Rønnebæksholm har ligefrem stillet en kunstnerlejlighed til rådighed for os i dele af perioden, så der bliver virkelig mulighed for at udfolde sig som - ja netop: HUSkomponist. Det glæder jeg mig til.


John Frandsen