November 2023



En meget stor del af min arbejdstid ved skrivebordet er i år forløbet  i godt selskab med én af musikhistoriens allerstørste klassikere. Jeg fik for et par år siden den skønne opgave at arrangere Schuberts sangcyklus Winterreise for orkester. Det er Danmarks Underholdningsorkester, der giver koncert 11 februar 2024 sammen med vores danske verdensstjerne, barytonen Bo Boje Skovhus. Og Bo har for længst gjort netop Winterreise til et signaturværk i sit repertoire.


Det er en opgave, man går til med betydelig ærefrygt. Schuberts klaversats er så genial og fuld af detaljer, at det næsten kan føles som helligbrøde at pille ved den.


I Schuberts sats ophøjes klaveret til en ligeværdig partner til sangstemmen. En tro følgesvend til den forhutlede skikkelse, som de 24 digte fremmaner. En dialogpartner i den modløse og kærlighedsløse vandring ud i vinterlandskabet. Den intimitet, der opstår i samspillet mellem sangeren og klaveret er enestående og medrivende. Og den mister man naturligvis noget af, når akkompagnementet forstørres op til fuldt orkester.


På den anden side, så er der også en dramatik og dynamik i musikken, som kan foldes mere farverigt ud, når alle orkestrets mange forskellige klange pludselig kan bringes i spil. Og Bo's fortolkning af værket har altid været præget af hans sikre sans for denne dramatiske dimension i cyklusen. I hans version bliver sangene et facetteret portræt og en næsten operaagtig monolog fra et menneske, hvis verden gradvis går i opløsning.


Det har været min ambition at udfolde dén side af musikken i min instrumentation.


Opgaven stiller én over for menge dilemmaer. Skal man vælge at instrumentere i "Schubert-stil", eller skal man gå mere radikalt til værks og åbne for mere moderne klangverdener? Skal man holde sig helt strikt, tone for tone, til klaversatsen, eller kan man tillade sig at tage friheder - tilføje en modstemme eller et ekko her og dér? Og hvordan 'oversætter' man bedst Schuberts meget pianistiske klaverfigurer til noget, der klinger tilsvarende naturligt for orkestrets instrumenter? Etc. etc.


Jeg har truffet mine valg i respekt for Schuberts partitur, men også med blik for mit ønske om at udfolde den musikdramatiske vision. Jeg er utroligt spændt på st høre resultatet.  Jeg afsluttede arbejdet i oktober, og nu venter arbejdet med at udskrive orkesterstemmerne og foretage de sidste revisioner og smårettelser.


***


I Stavnsholtkirken har vi brugt en del af 2023 til en gennemgribende og tiltrængt renovering af kirkens orgel - med meget velvillig støtte fra Augustinus fonden. Det bliver et fint resultat rent klangligt; en ombygning, der vil åbne muligheder for at realisere et meget større og bredere repertoire.


Jeg glæder mig til at kunne præsentere det nye orgel, når arbejdet om kort tid er helt afsluttet. Det vil bl.a. ske ved to genindvielseskoncerter i marts 2024, og her vil jeg selv sammen med min skønne sopran i kirken Katinka Fogh Vindelev opføre mine Fem Mariehymner - foruden værker af Carl Nielsen, Max Reger og César Franck.


Men inden da glæder jeg mig til 28. januar, hvor en gammel drøm går i opfyldelse: jeg har længe gerne villet skrive et værk til blokfløjtevirtuosen Michala Petri, som er én af sin (og min...) generations helt store musikerpersonligheder. Nu sker det! Ved hendes og Lars Hannibal koncert i Stavnsholtkirken uropfører hun min nye fløjtesolo Panorama, som er en munter hyldest til skovguden Pan og hans eventyrlige univers.


Måske ses vi til det ene eller det andet?