August 2022Sommer.

Den danske sommer har været generøs i år. Mange dejlige dage er det blevet til med sol og varme og gode aftenstunder på terrassen. I højsommeren er der faktisk ikke mange steder, der er skønnere end herhjemme.

Men under idyllen klinger der dystre toner. Den globale kamp mod coronaen var dårligt nok afblæst, før Rusland invaderede Ukraine og åbnede en krig, der nu raser på sjette måned, Og krigens brutalitet og grusomhed bliver dagligt dokumenteret. Hvad der før virkede utænkeligt - at Europa igen skulle opleve krigshandlinger i denne skala - er daglig blodig virkelighed for tusindvis af ulykkelige og uskyldige mennesker.

Dystre toner lyder der også på klimaets vegne. Den liflige, solrige danske sommer udspiller sig samtidig med kvælende hedebølger og langvarige tørkeperioder i Sydeuropa og andre steder i verden. Klimaforandringerne bliver en mere og mere tydelig realitet, og de sætter sig igennem med en hastighed og voldsomhed, der overrasker og skræmmer. Verdens politikere virker stadig skammeligt uforberedte og uvillige til at tage de nødvendige skridt. Frygten for vælgerne er tilsyneladende større end frygten for de ekstreme vejrfænomener!

Efterhånden som dele af kloden bliver mere og mere ubeboelig, må vi forvente folkevandringer op imod vore breddegrader. Vi har formentlig kun set den spæde begyndelse på kommende årtiers flygtningestrømme.

Vi lever i apokalypriske tider: coronakrise, geopolitisk krise, klimakrise, fødevarekrise, flygtningekrise...

Men sommer er det! Og vi har som mennesker et stærkt og helt legitimt behov for at styrke os ved en følelse af håb, uanset hvor dystre profetierne ser ud. Den danske sommer ER en velsignelse. En periode til at være sammen med sine nærmeste, finde glæde og kræfter, finde inspiration til nye opgaver.

Jeg bruger en periode i mit komponistværksted på et felt, som jeg i nogen grad føler, jeg har forsømt: kirkemusikken. Jeg er i gang med at samle mine salmemelodier og udbygge samlingen til en egentlig 'koralbog' med egne melodier til en række af de mange nye salmer, der udkommer i disse år. Det er en meget spændende og meningsfuld proces.

Sidste år skrev jeg en stor firesatset orgelsymfoni, som jeg selv har indstuderet og siden opført et par gange. Også det er et nyt fokus, for selvom jeg er aktiv som gudstjenesteorganist hver eneste søndag, så har der været langt imellem min egen koncertvirksomhed på instrumentet.

I juli måned gav Søren Gleerup Hansen og Cecilia Lindwall en flot uropførelse af mine Maria Hymner, som jeg skrev i foråret til Sct. Mariæ Kirke i Helsingør. Det er fem forholdsvis enkle satser for sopran og orgel over klassiske tekster om Jomfru Maria.

I disse dage sidder jeg med redigering og revision af min udgave af Händels Messias for børnekor og orkester, som blev uropført i december 2021 med Aarhus symfoniorkester. Værket skal spilles igen i år, så der er brug for at kigge det efter i sømmene.

Og så havde jeg glædet mig til anden runde af Ars Novas turné med den 'lille' version af mit Requiem: en udgave af værket for kammerkor og orgel, som de præsenterede ved en række koncerter rundt omkring i landet i marts, og som de havde planlagt at tage op igen ved fire koncerter på Fyn og Sjælland i oktober. Men desværre er én af de centrale medvirkende blevet langtidssygemeldt, og det har ikke kunnet lade sig gøre at finde en stedfortræder. Så de fire koncerter må aflyses. Vi håber på, at de evt. kan gennemføres på et senere tidspunkt.

I efteråret venter arbejdet med et større korværk til Mogens Dahls Kammerkor. Det har foreløbigt fået arbejdstitlen Drama Queen, og det baserer sig på verdslige digte af Simon Grotrian - fra den digtsamling, der blev udgivet umiddelbart efter hans alt for tidlige død: Damokles Drive-In. Det nye korstykke skal indgå i en koncert i efteråret 2023, hvor Athelas Sinfonietta og Mogens Dahls Kammerkor desuden vil opføre et fællesværk af mig, UTOPIA, samt min sangcyklus til tekster af Søren Ulrik Thomasen, Uroligt Requiem med Morten Grove Frandsen som solist.

Mere derom ved en senere lejlighed! Indtil da: alle gode ønsker til alle gode mennesker om en (tilpas) varm og fredfyldt sensommer.


John Frandsen