(placeholder)

Oktober 2014For få uger siden offentliggjorde DR's bestyrelse sine planer om at lukke DR UnderholdningsOrkestret. En fuldstændig urimelig og ubegribelig beslutning. Protesterne har været mange og omfattende lige siden - forleden kulminerede de med stærke støtteerklæringer fra to af verdens allerstørste orkestre: Metropolitan Operas Orkester og Wienerfilharmonikerne!

Hvis ikke den slags opbakning kan få beslutningstagerne til at besinde sig, så er der nok ingenting, der kan. Sagen er dog ikke endeligt afgjort endnu - vores kulturpolitikere har stadig et skud i bøssen, når de om kort tid skal færdigforhandle de kommende åull Œrs public service kontrakt med DR. Her har de mulighed for eksplicit at kræve, at DR fortsat driver alle sine ensembler; det gjorde man i den kontrakt, der udløber 1. januar 2015.

Sammen med et par af mine gode komponistkolleger skrev jeg en appel til politikerne allerede dagen efter offentliggørelsen af beslutningen. Det kan du læse her!

***

I min egen kalender står der NORA i den kommende tid. 11. november er der urpremiere i Odense på min nye to-akters kammeropera baseret på Henrik Ibsens drama-klassiker Et Dukkehjem.

Prøverne er naturligvis i fuld gang. Og stemningen er foreløbig høj - der er masser af udfordringer, men også masser af kampgejst!

Mange af samarbejdspartnerne i dette projekt er helt nye for hinanden - jeg har ikke tidligere arbejdet sammen med hverken instruktør, scenograf eller kostumedesigner. Men det er et spændende hold, der lægger nye og utraditionelle formsprog oven i det stærke og kendte drama. Noras dilemmaer bliver skåret til og trukket op, så de vil føles usædvanligt nærværende og nærgåull Œende - det føler jeg mig allerede overbevist om.

Du kan læse mere om forestillingen her. Og du kan også følge produktionens gang på Facebook, hvor der løbende opdateres med tekst og billeder fra prøvelokalerne.

***

Efter Dukkehjemmet følger en periode med en række mindre opgaver. Men ikke af den grund mindre spændende. Jeg går nu i gang med et værk til Randers Kammerensemble, som har bedt om en suite baseret på musikken til de fire operaer, jeg igennem tiderne har skrevet til Aarhus sommeropera, og som de har været orkester på. Og jeg skal også i gang med en fløjtekvintet, som skal uropføres i forbindelse med Thy Master Class næste sommer. Der bliver også tid til et par Grotrian-koncerter i slutningen af oktober...

Og på privaten er der også forandringer på vej: efter næsten 20 år på vores vidunderlige Gamle Skole i Farum har vi nu besluttet at skalere ned. Skolen er sat til salg, og vi håber at kunne flytte til et mindre hus nede i den gamle Farum Landsby i løbet af 2015.

John Frandsen