(placeholder)

December 2013


Py-ha...


Så er det snart forbi - mit helt utrolige jubelår 2013. Et år, der har budt på en fantastisk stribe af store oplevelser:


5. april: uropførelsen af det halvanden time lange Requiem i DR's Koncerthus med alle DR's elite-ensembler i engageret udfoldelse - og med den vidunderlige færøske sanger Teitur som hudløs fortolker af de indlagte Grotrian-salmer.


20.-25. august: Festivalkomponist på Thy Chamber Music Festival - med koncerter flere steder i Thy, hvor unge musikere fra hele verden kvitterer for deres deltagelse i kammermusikalske mesterkurser. Uforglemmelige opførelser af strygekvartetten Danse Macabre og cellosoloen Laterna Magica.


27. august: urpremiere på tegneserie-operaen 1/2LELUJA skabt over striben Egoland og med sprudlende veloplagt libretto af seriens ophavsmand Ivar Gjørup. Fantastiske sangerpræstationer af hele holdet, fint orkesterspil, fremragende instruktion (Jan Maagaard) - og opførelser for fulde huse, begejstret publikum og glade anmeldere.


19. oktober: Mit korværk Weather4casts, som blander vejrudsigter fra Meteorologisk Institut med digte af Simon Grotrian, opførtes i engelsk version under Nordiske Musikdage 2013 i Helsinki af Helsinki Chamber Choir og den estiske dirigent Kaspars Putnins.


25. november: Carl Nielsen priskoncert med sange af Nielsen i mine orkesterarangementer, sunget af en af prismodtagerne, sopranen Henriette Bonde-Hansen.


30. november: Uropførelse af min fløjtekoncert Beauty and the Beast ved en festkoncert i DR-Byen anledning af Komponistforeningens 100 års jubilæum. En hvirvlende, virtuos præstation af Dóra Seres, hvem værket er tilegnet, og af DR Underholdningsorkesteret og dirigenten Baldur Brönniman.


2. december: Uropførelse i Herning af korcyklus'en Juleroser og Engleskyer - seks decembersalmer for pigekor og harpe til tekster af Simon Grotrian, hvis magiske salmetekster jeg bliver mere og mere glad for at sætte i musik. MidtVest Pigekor under ledelse af Dorte Bille leverede en flot og medrivende præstation.


***


Et år, hvor der var rig lejlighed til at tabe pusten...! Og nu venter så et 2014, der måske nok bliver lidt mere afdæmpet, men som dog allerede har et par store begivenheder i kalenderen.


Først en koncert i Trinitatis Kirke i januar, hvor min søn Morten, der nu er elev på Operaakademiet, synger seks af mine Grotrian-salmer sammen med kirkens organist Søren Chr. Vestergaard.


Og senere, i maj måned, har Skt Annæ Sangskolen jubilæum. Det fejres i Konservatoriets Koncertsal med en festkoncert, hvortil jeg er blevet bedt om at komponere en ny messe. Det bliver et værk, der kredser om temaet Kærlighed. Rygraden i det ca. 35 minutter lange forløb vil være de klassiske messetekster (påull Œ latin), men ind imellem dem vil flette sig andre tekster (på dansk), der reflekterer over temaet.


I november venter så en ny opera-urpremiere. Sammen med et dynamisk hold af unge sangere og teaterfolk er jeg gået i gang med at oversætte Ibsens store klassiker

Et Dukkehjem til kammeropera. Vi får Esbjerg Ensemble med os som operaorkester, og der er foreløbig planlagt opførelser i november 2014 i Odense og Esbjerg, og i april 2015 på Teater République i København.


Meget mere om dette projekt senere...!


John Frandsen