Nytår 2012/13Et år mere, Herre!
Jeg ved ikke hvordan jeg skal takke.
Et år af sorger og glæder,
nærheder og ligegyldigheder,
opfyldthed og nød.
Et år nærmere min død.

Poul Borum skrev disse linier på et tidspunkt, hvor han havde fået konstateret dødbringende kræft. En smuk tekst, der på samme tider giver udtryk for den resignerede afsked med den forgangne tid og et fromt håb om, at der stadig venter flere oplevelser.


Jeg blev for nylig gjort opmærksom på digtet af min sognepræst Ulla Salicath, og på hendes foranledning skrev jeg en korsats over den, som vi uropførte med mit kammerkor Convivium  ved vores julekoncert i Stavnsholtkirken i december. Du kan høre en optagelse nederst til venstre på denne side. Eller se den som stemningsmættet videosekvens på YouTube.


Teksten må siges at være en passende markering af et nytår, der har været præget af dommedagsstemning og varslinger om Jordens undergang. Et er, at Mayaernes kalender udløb 21. december og varslede ild og røg og undergang - noget andet er, at vores verdenssamfund i al almindelighed synes at gå mere og mere op i sømmene. Vi har svært ved at administrere vores fælles ansvar for klodens klima, og våbenføre galninge popper op ustandseligt, både blandt religiøse fanatikere og forkvaklede unge amerikanske skole-skydere. Det er som om menneskeliv står i lavere og lavere kurs.


Men der er al mulig grund til at fejre livet! Og til at ønske sig ikke bare ét, men mange, mange år mere.


Jeg glæder mig til 2013, som for mig byder på en række meget markante uropførelser: Lige efter påske gælder det mit Requiem, som spilles i DR Koncerthuset. Og i august er der premiere min og Ivar Gjørups Egoland-opera på Århus sommeropera - en sørgmunter kommentar til alverdens dårkab. I sensommeren venter også et multimedialt værk til Horsens, som bliver skabt i samarbejde med bl.a. Signe Klejs og Ursula Andkjær Olsen. Og endelig følger DR Underholdningsorkesteret og deres vidunderlige solofløjtenist Dora Seres, som engang i efteråret præsenterer min nye fløjtekoncert "Beauty and the Beast". Eksakte tider vil fremga af kalenderen til venstre på denne side, efterhånden som de ligger helt fast.
John Frandsen