(placeholder)

17. september 2011
Systemskifte. Endelig!


Farvel til ti golde og hjerteløse år med et Danmark, der blev mere og mere lukket om sig selv - fremmedfjendsk, mistroisk, selvfedt. Dagen efter valget var himlen højere og luften mere frisk end længe. Lad os få vores gamle tolerante samfund tilbage!


Jeg er i gang med at rydde mit skrivebord og færdiggøre en række bestillingsopgaver, så jeg kan gå i gang med et nyt operaprojekt til Århus Sommeropera, som jeg tidligere arbejdede sammen med om trilogien over Svend Åge Madsens kultroman Tugt og Utugt i Mellemtiden. Her i Den Gamle By i Århus holder de stadig fanen højt og uropfører nye dansk operaer hver anden sommer.


Denne gang bliver det en lys og munter sag - en opera buffa. Med masser af underfundighed og livs- og lommefilosofi. Men mere om dette projekt senere. Stay tuned!


Inden jeg når så langt, har jeg et par andre gode opgaver, der skal afsluttes. Jeg sidder i disse dage og arbejder på et korværk til Ars Nova Copenhagen, som er programsat til uropførelse i maj 2012. Det bliver nok engang Simon Grotrian, der lægger teskter til. Men ind i hans tekster væver sig noget så prosaisk som vejrudsigter fra Meteorologisk Institut...


Og så har de to accordeon-drenge i duoen Mythos henvendt sig og bedt om et stykke til deres 2012-sæson. De vandt tidligere i år i overbevisende stil DR's kammermusikkonkurrence - et par sande virtuoser, som jeg glæder mig til at udfordre.


Og endelig har jeg lovet Ny Musik i Birkerød at være med i deres projekt næste forår med ny musik for elever fra Rudersdal Musikskole og Birkerød Skole. Det er et projekt, hvor jeg deltager sammen med et par gode, lokale kolleger: Mogens Christensen, Niels la Cour og gamle Axel Borup-Jørgensen. Tovholder er violinisten Christine Pryhn - en sand ildsjæl.


Kalenderen til venstre fortæller om opførelser i dette efterår af guitarværker i forbindelse med et digterportræt af Ursula Andkjær Olsen. Det er den unge Århus-guitarist Thea Vesti Pedersen, der kommer til Farum sammen med Ursula. Jeg skrev sidste år et værk til Thea og tenoren Tue de Stordeur - en lille scenisk monolog Besigtigelse af en Afgrund - til tekst fra hendes digtsamling Ægteskabet mellem Vejen og Udvejen. Ved koncerten i november er det dog ikke dette værk, vi får at høre, men i stedet en række mindre guitarværker, der ståull år som vignetter imellem Ursulas egen oplæsning af sine digte.


1. søndag i Advent tager jeg til Herning for at overvære Herning Kirkes Drengekor og deres ukuelige dirigent Mads Bille opføre min nye adventsmusik i forbindelse med højmessen 27. november. Fra 1. december kan værkerne findes her på hjemmesiden under julemusik.


Og 7. december spiller Athelas Sinfonietta julekoncert i Helsingør. Her har de et af mine værker med på programmet: Variations on a Falling Star. En stribe musikalske variationer over en meget velkendt Disney-melodi.


Alt i alt et ganske travlt efterår, med andre ord!


Derudover glæder jeg mig over et meget inspirerende samvær med Per Arnoldi og otte andre stærke kunstpersonligheder i Statens Kunstråd. Vi tiltrådte i april og er efterhånden ved at finde hinanden i noget, der forhåbentlig vil manifestere sig i en dynamisk og udadvendt energi - til glæde både for os selv og for kunstlivet. Også på dén front varsles der nye tider. Vi vil gerne gøre op med den koncern-tænkning, der har bredt sig i kunstpolitikken. Vi er ikke tilhængere af centralisme og monokultur. Vi vil gerne 'lade 1000 blomster blomstre'.


John Frandsen