(placeholder)

Juli 2009


Sommerferie!

Tid til ro og afslapning - men også til fordybelse og eftertanke.


Juni bød på en vellykket sommerkoncert i Stavnsholtkirken med vores fantastiske kammerkor Convivium. Som altid var det en herlig oplevelse af højt engagement, boblende overskud og spontan glæde ved samværet om såvel god musik som god mad og vin! Der er en fantastisk opbakning til ensemblet i lokalsamfundet i Farum. Flere hundrede koncertgængere finder vej til de to årlige koncerter: junis sommerkoncert og julekoncerten i december. Dejligt.


Denne gang gennemførte vi et verdsligt sommerprogram. Musik for kor og klaver: Brahms' Zigeunerlieder, Heises "Foraar og Sommer" og Bartoks "Fire slovakiske Folkeviser" - alle akkompagneret på fremragende vis af pianisten Søren Rastogi. Desuden uropførtes mine tre nye Stuckenberg-sange for kor a cappella under titlen Sommerlys. Det er korsatser, der uden forbehold bekender sig til den danske lyriske kortradition (som vi f.eks. kender den fra Svend S. Schultz). Du kan finde noderne her.


Den første af de tre korsange (Aftensol) fik vi lejlighed til at gentage ved en helt særlig begivenhed den 27. juni. Den er nemlig tilegnet et ungt brudepar: Vores ældste datter Birgitte holdt bryllup den dag med sin Mads - og fejrede det med en kæmpestor fest i vores skønne blomstersmykkede have, hvor mere end 150 mennesker slog sig ned hele eftermiddagen til picnic og bryllupskage i formidabelt solskinsvejr.


Convivium samler for tiden repertoire sammen til en cd med en række af mine korværker. Den skal rumme bl.a. Versebog om Det Guddommelige, Benedic Domino og den store koralmotet "Talsmand som på Jorderige". Du kan finde noder til disse værker fra denne side. Også nogle af de verdslige korværker vil blive indspillet - herunder Sommerlys.


***

Og så ser jeg frem imod næste uropførelse: Midt i ferietiden gennemfører gode folk i Frederiksværk en ambitiøs kammermusikfestival med base i Gjethuset. Læs mere om denne festival her.


Her deltager en række af de bedste danske solister og kammerensembler. Heriblandt trioen ALPHA, som består af blokfløjtenisten Bolette Roed, saxofonisten Peter Alonso-Navarro og percussionisten David Hildebrandt. Denne usædvanlige konstellation har formået at slå sig fast som ét af de mest spændende og innovative unge ensembler i dansk musikliv, og deres ihærdige indsats for at udvikle et nyt repertoire for deres besætning er imponerende. Faktisk så imponerende, at ensemblet ligefrem var indstillet som dansk kandidat til dette års Nordisk Råds Musikpris.


ALPHA bestilte for et par år siden et værk hos mig, og dette nye værk får sin uropførelse ved koncerten på Frederiksværk Musikfestival lørdag 25. juli kl. 12.15 i Gjethuset. Værket har fået titlen Ménage à Trois. Det er musikalsk beslægtet med min slagtøjssolo Rite of Passage, som igen bygger på materiale fra ouverturen til monodramaet Dronning Boudicca. Læs og lyt til en MIDI-version af værket her.


En ménage à trois er ifølge Den Store Danske Encyklopædi et 'trekantægteskab, dvs. at manden accepterer hustruens forhold til en anden.' Et sådant forhold rummer jo en stærk dynamik - men er utvivlsomt også kilde til en række forviklinger og konflikter. Vi må se (og høre), hvordan det slår gnister i sommervarmen i Frederiksværk...


John Frandsen